Добродојдовте на официјалната страница на Општина Демир Хисар!
СЛАВE БУТКА ЈА „БИТИСА“ КНИГАТА ЗА ЛЕОНТИЈСКОТО ЦУНАМИ НАД СЛЕПЧЕ PDF Печати
1

СЛАВКО КРСТЕВСКИ ЈА „БИТИСА“ КНИГАТА ЗА ЛЕОНТИЈСКОТО ЦУНАМИ НАД СЛЕПЧЕ

22.11.2014

Со финансиска поддршка на општината Демир Хисар, а во рамките на манифестацијата „1000 години од постоењето на Манастирот Свети Јован Претеча, смртта на Цар Самуил и постоењето на населбата Слепче“, деновиве излезе од печат книгата „Битисување“ од Славко Крстевски од Слепче – демирхисарски и македонски поет и писател, драмски писател, учител, новинар, хроничар, меценски поддржувач на културата и културен ентузијаст и синдикалист.
Книгата „Битисување“ или во алтернативен наслов „Како го доживеав ужасот“, е своевиден и по многу нешта редок, ако не и единствен мемоарски запис на сеќавања од почетокот на летото во 1948 година кога во апокалиптичен пожар што се случил на празникот Свети Леонтиј, до темел изгорело селото Слепче. Преку оваа „Беседа за битисувањето и воскреснувањето на Слепче“ кое како птицата Феникс, од пепелта на големиот пожар повторно се воздигна во модерна населба, на 240 страници, авторот Крстевски елоквентно и со високи нараторска вештина раскажува, прераскажува лични, и доживувања и преживувања на неговите најблиски и неговите соселани, за леонтијското огнено цунами:
- Овој настан можеби некаде е запишан, но досега не сум сретнал некој да го опише или прераскажаното да го запише. Има луѓе од селово што исто така го преживеале настанот, но не верувам дека некој нешто запишал или оставил некаков пишан документ. - му рече авторот на книгата Славко Крстевски на градоначалникот Љупчо Блажевски при средбата во неговиот дом, а по повод печатењето на книгата.
- Многу се радувам што општината беше во прилика да го поддржи овој проект бидејќи неговото финализирање се совпаѓа со големата милениумска прослава и што ќе претставува единствен и траен документ и сведоштво за еден ужас, и како што вели рецензентот Дамевски, ќе остане да се прикажува дури има век и свет. – изјави градоначалникот Блажевски откако авторот Крстевски лично му го врачи првиот примерок од книгата.
Книгата ја издаде Домот на културата, а печатењето целосно финансиски го поддржа општината Демир Хисар.
„Битисување“ ќе биде промовирана на 30ти овој месец.

2

3

4


 
ЛОКАЛЕН ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ PDF Печати
1

ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ГИ ПОДЈАДУВА ЛОКАЛНИТЕ ФИРМИ

24.11.2014

Дваесетина локални бизнисмени од кои повеќето се корисници на владините мерки за вработување, со внимание ја проследија презентацијата на најновите активни програми и мерки за вработување. На вториот Форум со работодавачите што го организира општината Демир Хисар, присуствуваше и говореше градоначалникот Љупчо Блажевски кој, покрај другото рече дека не треба да се заборави и занемари фактот дека, приватните компании, многу зависат од поволностите и од условите што ќе ги обезбедат централната и локалната власт.
- Затоа, локалната власт на Општина Демир Хисар, во соработка со Владата, и во наредниот период ќе биде силно фокусирана на локален економски развој и на градење партнерство со бизнисот за остварување на интересите на граѓаните. – рече градоначалникот Блажевски.
Градоначалникот и претставниците на Министерството за труд и социјална политика, УНДП и општинскиот Центар за вработување во Демир Хисар имаа ретка можност, во отворени дискусии, од локалните бизнисмени да чујат бројни забелешки, сугестии и позитивни искуства од примената на политиките на владата за субвенционирање на вработувањето, а најмногу на примената на некои одредби од законот за јавни набавки.
- Ако не се извршат итни измени во одредбите на законот за јавни набавки, ни се заканува да ги затвориме фирмите, да ги испуштиме работниците или бизнисот да го преселиме во некој поголем град бидејќи сегашниот закон ги фаворизира фирмите од поголемите градови кои се со поголема конкурентска моќ. Набавките во владините институции и јавни претпријатија се целосно централизирана, за обична канцеларија набавките се прават од централата, на тендерите се јавуваат најмногу скопски фирми кои имаат поголеми можности за директна набавка, а на локалните бизниси им останува само локалниот колач од јавните пари. – рече бизнисменот Здравко Стефановски кој поседува две продавници во Битола и Демир Хисар и вработува околу 15 лица.
Денешниот форум со работодавачите е втор што се организира во Демир Хисар којашто е една од 28те општини опфатени со овој заеднички проект на општините и Министерството за труд и социјална политика.

2

3

 
МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА PDF Печати
3

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ БЛАЖЕВСКИ ЈА ЗАВРШИ ПОСЕТАТА НА ОПШТИНА БАЛЧОВА

15.11.2014

По четиридневен престој во измирската општина Балчова, денеска напладне делегацијата на Општина Демир Хиар што ја предводи градоначалникот Љупчо Блажевски ја заврши официјалната посета. На испраќањето во терма хотелот „Балчова“ лично дојде градоначалникот Чалкаја со своите најблиски соработници при што, на кусата средба со неговиот колега од Демир Хисар беше потврдена обостраната желба за соработка, и се договорија, другите детали од новото пријателство ќе ги договорат при возвратната посета што треба да се случи во почетокот на првата половина на декември.

Повеќе...
 
ОБРАЗОВАНИЕ PDF Печати
2

ОТВОРЕНА ПРВАТА НАСТАВНА ШУМА ЗА ДЕМИРХИСАРСКИТЕ СРЕДНОШКОЛЦИ

18.11.2014

На денот кога демирхисарските среношколци, нивните родители и наставниците ја одбележуваат 140 годишнината од раѓањето на својот патрон, Крсте Петков Мисирков, Општината Демир Хисар ја опкружи веста за отворањето на првата „Наставна шума“ – наставен обект кој што се смета дека е единствен во Република Македонија.
Овој наставен објект кој што се наоѓа во месноста Липинци, зафаќа површина од 1,5 хектари дабова и борова шума кој што за потребите на шумарската струка на средното училиште „Крсте Петков Мисирков“ го додели на користење за едукативни цели Јавното претпријатие „Македонски шуми“. Наставната шума со целокупната и разновидна ендемична флора и фауна, како и со опремата што ќе биде поставена и изработена од страна на учениците и наставниците, ќе биде новата училница во природа и треба да претставува солидна материјална основа за квалитетна настава за учениците од шумарската и дрвопреработувачка струка од ова општинско училиште.
- Овој концепт го развиваме подолго време и очекуваме многу повеќе да го подобри квалитетот на наставата. Но исто така очекуваме да се обезбедат повеќенасочни придобивки кои ќе значат посебна грижа за заштита на зеленилото на овој шумски предел во близина на градот Демир Хисар, но во иднина да прерасне и во интересна форма за рекреирање и одмор на граѓаните. – рече директорот Кире Ристевски по свеченото отворање на шумските порти на „Шумата“.
На свеченоста присуствуваше и градоначалникот Љупчо Блажевски кој ги одложи сите договорени службени и протоколарни состаноци за да присуствува на овој несекојдневен настан.
- Имаме цел и таа е заедничка. Ќе тежнееме целосно да ја реализираме. За овој како и за сите нови проекти, како досега, така и отсега, ја имате целосната и бесрезервна поддршка, и ќе бидеме вашиот ветер којшто постојано ќе бие и ќе биде зад вас. – рече покрај другото градоначалникот Блажевски во своето пригодно обраќање.
Годинашното 39то одбележување на годишнината од раѓањето на Крсте Мисирков, патронот на училиштето беше исполнето со седумдневни максимедијални изведби и спортски натпревари кои што беа организирани во рамките на спроведувањето на проектите за мултиетничка интеграција во образованието и заедничка грижа за правилно насочување на учениците.
На годинашното чествување на патрониот празник присуствуваше и делегација од партнерското училиште „Дрита“ од Кичево.

1

4

3

5

6

 
МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА PDF Печати
1

ПРОИЗВОДСТВО НА ПИПЕРКИ НА 40 ХЕКТАРИ

14/15.11.2014

Цел општински Совет, градоначалникот и најодоговорните луѓе од кабинетот на градоначалникот на Општина Балчова, вечерва му беа домаќини на градоначалникот на Општина Демир Хисар и членовите на неговата придружба.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 109

Пријави проблем

Анкета

Банер
Банер
Банер
Банер