Црвен крст PDF Печати
Crven_krst-logo

Црвениот крст на Република Македонија е доброволна, масовна и независна хуманитарна организација на граѓаните на Република Македонија и дејствува и работи како невладина и непартиска организација и како единствена организација на територијата на Република Македонија.

Црвениот крст на РМ е формиран на 17 март 1945 година, а како самостојна невладина организација делува од 21 мај 1992 година. Црвен крст на РМ од Меѓународниот комитет на Црвениот крст е признат на 1 ноември 1995 година, а во Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина е примен во 27 ноември 1995 година како 169 членка.


Основни задачи на националната организација се:

  • Помош на Националните друштва во исполнување на програмските активности во случај на катастрофа,
  • Координација на активностите помеѓу Националните друштва, и
  • Координација на активностите со меѓународните организации.

Работата и ексклузивноста на Црвениот крст на Македонија е регулирана со Закон објавен во „Службен весник на Р.М.” број 41/94 од 5 август 1994 год.

.

ОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ДЕМИР ХИСАР

Претседател:

Зоран Стевановски

Контакт тел:

071 246 779

Секретар: Иванчо Најденковски

Контакт тел:

Тел: 047 276 861

 

Пријави проблем

Анкета

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер